Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Radioactieve straling

Na een kernramp kan eten besmet raken met radioactieve straling. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert voedsel dat uit het rampgebied komt.  

Voedsel kan doorstraald zijn. Doorstraling heeft niets te maken met radioactieve straling. Het is een ongevaarlijke methode om voedsel veiliger en langer houdbaar te maken.

Dagelijks worden we blootgesteld aan lage hoeveelheden radioactieve straling uit de bodem of de ruimte. Maar ook bijvoorbeeld aan straling van bouwmaterialen, bij medisch onderzoek of vliegreizen.  

Voedsel draagt in Nederland voor 12% bij aan de gemiddelde blootstelling aan radioactiviteit. Dit komt bijvoorbeeld uit de bodem waar de gewassen in geteeld worden. 

De hoeveelheid radioactieve stoffen die we via ons voedsel binnenkrijgen is zo klein dat die geen gezondheidsrisico oplevert. Er is strenge regelgeving waar het voedsel aan moet voldoen.

In geval van een kernramp 

Na een kernramp komt er veel radioactieve straling vrij. De straling kan dan ook voedsel besmetten. Het eten van dit besmet voedsel is gevaarlijk voor de gezondheid. Na een kernramp controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) daarom het voedsel vanuit het rampgebied op radioactiviteit.

Radioactieve straling is gemakkelijk te meten, waardoor je er vanuit kan gaan dat je eten niet besmet is. In Europese wetgeving zijn de normen vastgelegd waaraan voedsel moet voldoen.

Ongevaarlijke straling

Voedsel kan doorstraald zijn. Dit is een totaal andere straling dan radioactieve straling. Doorstraling is een behandeling van voedsel waarbij de straling voedsel veiliger en langer houdbaar maakt. Deze straling is niet gevaarlijk voor de gezondheid.

Meer informatie

www.rivm.nl