Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Heerlijk geurig
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Lekker eten met minder zout
Een praktisch boek voor iedereen die minder... Bestel nu € 9,95
Populair
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Geheel vernieuwd! Iedereen weet dat gezond... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Wat is gezonder: keukenzout of zeezout?

Wat denk jij?

Is zeezout gezonder dan gewoon keukenzout of maakt het niets uit? Bekijk het antwoord op De waarheid op tafel.

Naar het antwoord

Hormonen

Hormonen zijn stoffen die van nature voorkomen in voedingsmiddelen als vlees, eieren en melk. Ze kunnen ook toegediend worden aan dieren in de veehouderij. Dit wordt gedaan om de opbrengst van vlees en melk te verhogen. Dit is verboden in de hele Europese Unie (EU).

De EU is van mening dat het toedienen van hormonen gezondheidsrisico’s kan hebben voor de consument. Met hormonen geproduceerde voedingsmiddelen mogen ook niet in de EU worden ingevoerd en verkocht. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet hier op toe.

Omschrijving

Hormonen zijn stoffen die van nature voorkomen in voedingsmiddelen als vlees, eieren en melk.

Door vee kunstmatige of natuurlijke hormonen toe te dienen, kan de productie van vlees en melk worden vergroot. De EU is van mening dat het toedienen van hormonen gezondheidsrisico’s kan hebben voor de consument. Daarom is in de hele Europese Unie (EU) hormoongebruik in de veehouderij verboden. Met hormonen geproduceerde voedingsmiddelen mogen ook niet in de EU worden ingevoerd en verkocht. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet hier op toe.

 

Door onjuiste doseringen kan de veilige hoeveelheid hormonen voor mensen overschreden worden. Een teveel van sommige hormonen kunnen schadelijk zijn voor de hormoonhuishouding, de ontwikkeling van het lichaam en de weerstand. Ook is van veel hormonen niet voldoende onderzocht wat de negatieve gevolgen zijn voor de consument.

In de Verenigde Staten (VS) en andere delen van de wereld is hormoongebruik voor een grotere vlees- en melkopbrengst wel toegestaan. De zes kunstmatig geproduceerde hormonen die buiten de EU mogen worden gebruikt, zijn 17 ß-oestradiol, progesteron, testosteron, zeranol, trenbolone en melengestrol acetaat. Het gebruik van deze specifieke hormonen wordt in de VS toegestaan omdat er volgens nationale en internationale organisaties zoals de Amerikaanse FDA en de wereldgezondheidsraad (WHO) bij een normale dagelijkse consumptie van vlees, melk en eieren geen effecten zijn vastgesteld op de gezondheid. De eventuele hormoonresten in het vlees en de melk worden na consumptie snel afgebroken in het lichaam. De EU verbiedt het gebruik van deze hormonen uit voorzorg, vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s.

 

Naast de veiligheid van de 6 genoemde hormonen is ook het illegale gebruik van andere hormonen onderwerp van discussie. Van diverse illegale hormonen is niet voldoende onderzocht wat de negatieve gevolgen zijn voor de consument, waardoor een potentieel gezondheidsrisico aanwezig is.