Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Makkelijk en snel op tafel
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit keurmerk betekent dat het product een bijzonder traditioneel karakter heeft, vanwege de samenstelling of bereidingswijze. Een voorbeeld is de Nederlandse boerenkaas.

Omschrijving

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit betekent dat het product een bijzonder traditioneel karakter heeft, vanwege de samenstelling of bereidingswijze. ‘Traditioneel’ betekent een onveranderd en aantoonbaar gebruik op de EU-markt voor minimaal 30 jaar. Er is geen link met een geografische regio.

Een voorbeeld is de Nederlandse boerenkaas. Alleen Nederlandse kaas die bereid is op de boerderij met rauwe melk volgens een traditionele en gecontroleerde bereidingswijze, mag als boerenkaas worden verkocht. 

Een ander voorbeeld is basterdsuiker. De naam basterdsuiker wordt al van oudsher gebruikt om het product aan te duiden en was vroeger een naproduct (een bastaard) van witsuiker. 

Een derde voorbeeld is Hollandse maatjesharing of Hollandse Nieuwe. Alleen de jonge haringen die op de traditionele Nederlandse manier zijn gekaakt, gerijpt en gezouten, mogen zo worden genoemd. 

Bekende voorbeelden uit Europa zijn Mozzarella en Serranoham.

 

Toezicht

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, www.nvwa.nl

Meer informatie

Europese Commissie 

Overzicht:  www.eu-streekproducten.nl 

 

Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.