Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Attentie!

Wij werken aan de nieuwe Schijf van Vijf

De informatie en adviezen op deze website passen we aan naar de nieuwe inzichten van de Gezondheidsraad (Richtlijnen Goede Voeding, verschenen op 4 november 2015). In het voorjaar lanceren we de nieuwe Schijf van Vijf. Wat kun je nu al doen? meer info
 

Frituurolie

Gerelateerde adviezen

In de webshop

Vetwijzer
Bestel nu € 2,50

Frituurolie is olie om in te frituren. Het bestaat meestal uit plantaardige oliën. Frituurolie valt onder vak 4 van de Schijf van Vijf. Dit vak omvat vetten en oliën. 

Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat. 

Aan het logo Verantwoord frituren is te zien of een horecazaak frituurolie gebruikt.

Omschrijving

Frituurolie is olie om in te frituren. Frituurolie bestaat meestal uit plantaardige oliën. Het meest gebruikte frituurolie is zonnebloemolie.

Omdat frituurolie bij het bereiden van de maaltijd kan worden gebruikt valt het onder vak 4 van de Schijf van Vijf. Dit vak omvat alle vetten en oliën die gebruikt worden voor het besmeren van het brood en het bereiden van de maaltijden.

Bewaren

Frituurolie kan na gebruik bewaard worden als je het zeeft en koel en donker bewaart. 

Bereiden

Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK’s.

Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen. 

Gezondheidseffecten

Van frituren worden producten erg vet, wat veel calorieën levert. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet. Lees meer over de gezondheidseffecten van vetten

Veiligheid

Bij langdurig gebruik van frituurolie kunnen schadelijke stoffen ontstaan. De hoeveelheid PAK's neemt toe. 

Het is aan te raden om geen extra vierge olijfolie te gebruiken bij het frituren. Bij het verhitten van deze olie tot 175°C, kunnen schadelijke stoffen ontstaan.

Pakjes drinken of water?

Wat geef jij je kind mee naar school?

Geef lekker gezond eten mee naar school. Bekijk onze pagina's vol inspiratie voor vrolijke pauzehappen, originele lunchtrommels en drinksuggesties.

 

Voedingskenmerken

Voedingswaarden
Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)
Energie
Energiewaarde in kJ3700 kJ
Energiewaarde in kcal900 kcal
Vet
Vet totaal100,0 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd16,2 g
Vetzuren trans0,7 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis40,2 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd39,0 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis1,2 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis35,5 g
Linolzuur35,5 g
ALA1,19 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel0,0 g
Eiwit
Eiwit totaal0 g
Eiwit plantaardig0 g
Vitamines
Vitamine B20,00 mg
Vitamine C0 mg
Retinol act equivalent0 µg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine B10,00 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B60,000 mg
Folaat equivalenten0,0 µg
Nicotinezuur0,0 mg
Beta-caroteen0 µg
Overigen
Alcohol0 g
Water0 g
Cholesterol2,1 mg
Koolhydraten
Koolhydraten0,0 g
Lactose0,0 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden0,0 g
Polysacchariden0,0 g
Natrium/zout
Natrium0,000 g
Zout0,000 g
Mineralen
Kalium0 mg
Magnesium0 mg
Calcium0 mg
Fosfor0 mg
IJzer0,0 mg
Selenium0 µg
Koper0,00 mg
Zink0,00 mg
sluit venster