Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Eetbuistoornis

Mensen met een eetbuistoornis hebben gemiddeld 2 keer per week een oncontroleerbare eetbui. Mensen met een eetbuistoornis krijgen daardoor obesitas. Net als bij andere eetstoornissen zijn de oorzaken van een eetbuistoornis vooral psychisch. Maar erfelijke aanleg en omgevingsfactoren spelen ook een rol. Naar schatting lijden in Nederland ongeveer 160.000 mensen aan een eetbuistoornis. 

De gevolgen van een eetbuistoornis zijn onder andere menstruatiestoornissen, misselijkheid en maagpijn, diarree en obesitas. Patiënten met een eetbuistoornis hebben een groter risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (suikerziekte).

Het is belangrijk om bij vermoedens van een eetbuistoornis zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan, want een eetbuistoornis is moeilijker te behandelen naarmate iemand er langer aan lijdt.

Omschrijving

Mensen met een eetbuistoornis hebben ongeveer 2 keer per week een oncontroleerbare eetbui. In het Engels heet het een Binge Eating Disorder (BED). Deze eetstoornis is een variant van  boulimia nervosa. Het verschil is dat mensen met een eetbuistoornis niet proberen het voedsel weer kwijt te raken door braken, laxeermiddelen of overactief gedrag. Mensen met een eetbuistoornis krijgen daardoor obesitas (ernstig overgewicht).

Kenmerken

Kenmerken van een eetbuistoornis zijn: 

  • de eetbuien treden gemiddeld 2 keer per week op
  • de mensen hebben last van eenzaamheid, depressiviteit en schuldgevoelens
  • het overmatig eten wordt niet gecompenseerd door braken, laxeermiddelen, vasten of overmatige lichaamsbeweging 

Bij een eetbui hoort: 

  • veel eten in weinig tijd (ook zonder hongergevoel) 
  • een ongecontroleerde drang om te eten
  • veel calorierijke producten eten  

Oorzaken

Net als bij andere eetstoornissen zijn de oorzaken van een eetbuistoornis vooral psychisch. Maar erfelijke aanleg en omgevingsfactoren spelen ook een rol. 

Factoren die een rol spelen zijn:

  • erfelijke aanleg
  • traumatische gebeurtenis(sen)
  • faalangst, perfectionisme
  • angst om de controle over zichzelf te verliezen

Hoe vaak komt een eetbuistoornis voor?

In tegenstelling tot boulimia en anorexia nervosa komt een eetbuistoornis ongeveer even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. In Nederland lijden naar schatting ongeveer 160.000 mensen aan een eetbuistoornis.

Gezondheidseffecten

Mensen met een eetbuistoornis hebben een negatief oordeel over zichzelf, hun lichaamsgewicht en hun uiterlijk. Ze doen vaak veel moeite om de eetbuien voor de omgeving verborgen te houden.

Omdat mensen met een eetbuistoornis het overmatige eten niet compenseren door braken, laxeermiddelen of vasten, ontwikkelen zij obesitas (ernstig overgewicht). Obesitas vergroot het risico op ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (suikerziekte). 

Voedingsadvies

Voor iemand met een eetbuistoornis heeft een dieet weinig zin. Hij of zij moet opnieuw leren omgaan met voedsel, stress en zichzelf. Dit vereist een deskundige, intensieve begeleiding. Bij vermoedens van een eetbuistoornis is daarom het heel belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Dan is de kans op herstel het grootst. Een eetbuistoornis is moeilijker te behandelen naarmate iemand er langer aan lijdt.