Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
De oven als geheim ingrediënt
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Dierenwelzijn

Bij dierenwelzijn gaat het om het lichamelijke én geestelijke welzijn van dieren. In Nederland zijn regels opgesteld voor de huisvesting, het vervoeren en slachten van dieren. Die regels zijn te vinden in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet erop toe dat bedrijven zoals veehouderijen, boerderijen, fokkerijen, transportbedrijven en slachterijen zich aan de regels houden.In veel bedrijven wordt meer aan dierenwelzijn gedaan, dan in de wet staat voorgeschreven.

Hoe een dier is gehouden, is niet te zien aan het vlees of de eieren. Je moet afgaan op de informatie van de verkoper of de verpakking. Er bestaan verschillende keurmerken voor dierenwelzijn, zoals het Scharrel en Beter Leven. 

Omschrijving

Dierenwelzijn gaat over het leven dat dieren hebben en hoe ze verzorgd worden. Bij dierenwelzijn gaat het om het lichamelijke én geestelijke welzijn van dieren. In Nederland zijn regels opgesteld voor de huisvesting, het vervoeren en slachten van dieren. Die regels zijn te vinden in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat dieren geen onnodige pijn lijden en dat ze zorg krijgen als dat nodig is.

Er zijn verschillende dierenwelzijnsorganisaties in Nederland die vinden dat de welzijnsregelgeving aangescherpt moet worden, zoals de Dierenbescherming, Dier & Recht , Stichting Wakker Dier en de World Society for the Protection of Animals (WSPA). Als belangrijkste knelpunten geven zij aan:

  • Dieren krijgen te weinig ruimte en geen gelegenheid om naar buiten te gaan.
  • Dieren (kalveren, vleesvarkens, melkkoeien) leven op roostervloeren zonder liggedeelte met stro.
  • Veetransporten duren langer dan 8 uur.
  • Er is onvoldoende verdoving in slachthuizen.
    Dieren krijgen te weinig of te eenzijdig voer. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat bedrijven zoals veehouderijen, boerderijen, fokkerijen, transportbedrijven en slachterijen zich aan de regels houden. In veel bedrijven wordt meer aan dierenwelzijn gedaan, dan in de wet staat voorgeschreven. 

Etiket

Hoe een dier is gehouden, is niet te zien aan het vlees of de eieren. Je moet afgaan op de informatie van de verkoper of de verpakking. Hier volgt een overzicht van keurmerken op het gebied van dierenwelzijn die je op de verpakking kunt vinden:   

Daarnaast zijn er allerlei (beeld)merken die extra aandacht schenken aan dierenwelzijn, zoals Volwaard kip, Jumbo Bewust, Peter's Farm en 'weidezuivel'. Naast de A-merken worden ook de huismerken van supermarkten stap voor stap diervriendelijker. En op vlees van huismerken staat steeds vaker een 'Beter Leven'-kenmerk.  

Voedingsadvies

Vlees met een dierenwelzijnskeurmerk is vergelijkbaar met  gangbaar vlees wat betreft voedingswaarde en gezondheid. Om je beter te helpen bij het kiezen op het gebied van dierenwelzijn is de Boodschappenhulp Dierenwelzijn ontwikkeld. Deze tool geeft achtergrondinformatie bij de verschillende keuzes die er zijn. Zo kom je erachter welk keurmerk het beste aansluit bij jouw voorkeuren.

Consumptiecijfers

In 2013 was de omzet in producten met Beter Leven 984 miljoen euro, ruim 5% meer dan het jaar daarvoor. Daarnaast nog 10 miljoen euro voor andere dierenwelzijnskeurmerken. De omzet van duurzaam vlees steeg met 10% naar bijna 600 miljoen euro.

Zet je koelkast op 4 °C

Met de nieuwe koelkastthermometer

Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum zie je in één oogopslag of je koelkast koud genoeg staat. 4 °C is de ideale temperatuur. Eten en drinken blijft dan langer goed en bacteriën krijgen minder kans.