Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Dierenwelzijn

Bij dierenwelzijn gaat het om het lichamelijke én geestelijke welzijn van dieren. In Nederland zijn regels opgesteld voor de huisvesting, het vervoeren en slachten van dieren. Die regels zijn te vinden in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet erop toe dat bedrijven zoals veehouderijen, boerderijen, fokkerijen, transportbedrijven en slachterijen zich aan de regels houden. In veel bedrijven wordt meer aan dierenwelzijn gedaan, dan in de wet staat voorgeschreven.

Hoe een dier is gehouden, is niet te zien aan het vlees of de eieren. Je moet afgaan op de informatie van de verkoper of de verpakking. Biologische productie stelt over het algemeen hogere eisen aan dierenwelzijn en ook het Beter Leven keurmerk met 2 en 3 sterren is een van de Topkeurmerken wat betreft dierenwelzijn.

Omschrijving

Dierenwelzijn gaat over het leven dat dieren hebben en hoe ze verzorgd worden. Bij dierenwelzijn gaat het om het lichamelijke én geestelijke welzijn van dieren. In Nederland zijn regels opgesteld voor de huisvesting, het vervoeren en slachten van dieren. Die regels zijn te vinden in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat dieren geen onnodige pijn lijden en dat ze zorg krijgen als dat nodig is.

Er zijn verschillende dierenwelzijnsorganisaties in Nederland die vinden dat de welzijnsregelgeving aangescherpt moet worden, zoals de Dierenbescherming, Dier & Recht, Stichting Wakker Dier en de World Society for the Protection of Animals (WSPA). Als belangrijkste knelpunten geven zij aan:

  • Dieren krijgen te weinig ruimte en geen gelegenheid om naar buiten te gaan.
  • Dieren (kalveren, vleesvarkens, melkkoeien) leven op roostervloeren zonder liggedeelte met stro.
  • Veetransporten duren langer dan 8 uur.
  • Er is onvoldoende verdoving in slachthuizen.
  • Dieren krijgen te weinig of te eenzijdig voer. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat bedrijven zoals veehouderijen, boerderijen, fokkerijen, transportbedrijven en slachterijen zich aan de regels houden. In veel bedrijven wordt meer aan dierenwelzijn gedaan, dan in de wet staat voorgeschreven. 

In Nederland zijn regels opgesteld voor de huisvesting, het vervoeren en slachten van dieren.

Etiket

Hoe een dier is gehouden, is niet te zien aan het vlees of de eieren. Je moet afgaan op de informatie van de verkoper of de verpakking. Hier volgt een overzicht van keurmerken op het gebied van dierenwelzijn die je op de verpakking kunt vinden:   

  • Scharrel. Bij scharrelproducten hebben de dieren meer ruimte gehad dan gangbaar is. Alleen voor pluimvee, dus bijvoorbeeld leghennen en vleeskuiken is in de Europees wetgeving vastgelegd hoeveel extra ruimte dat is. 
  • Ook het Graskeurmerk, France Limousin en Label Rouge wijzen op diervriendelijkere producten.  
  • Biologisch onderscheidt zich door veel aandacht voor dierenwelzijn. Producten zijn te herkennen aan het EKO-keurmerk, het Demeter-keurmerk en het Europese biologische keurmerk.
  • De Dierenbescherming heeft een sterrensysteem, onder de naam Beter Leven ontwikkeld (1, 2 of 3 sterren) om op producten aan te geven in hoeverre ze diervriendelijk zijn.

Voedingsadvies

Vlees met een dierenwelzijnskeurmerk is vergelijkbaar met  gangbaar vlees wat betreft voedingswaarde en gezondheid. Om je beter te helpen bij het kiezen op het gebied van dierenwelzijn is de Boodschappenhulp Dierenwelzijn ontwikkeld. Deze tool geeft achtergrondinformatie bij de verschillende keuzes die er zijn. Zo kom je erachter welk keurmerk het beste aansluit bij jouw voorkeuren.

Consumptiecijfers

In 2013 was de omzet in producten met Beter Leven 984 miljoen euro, ruim 5% meer dan het jaar daarvoor. Daarnaast nog 10 miljoen euro voor andere dierenwelzijnskeurmerken. De omzet van duurzaam vlees steeg met 10% naar bijna 600 miljoen euro.