Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Pittig met groene currypasta
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur (reflux), is een klacht waarbij er wat maagzuur omhoogkomt in de slokdarm. Het veroorzaakt klachten als oprispingen en een brandend gevoel. 

Iedereen heeft wel eens een keer last van brandend maagzuur. Dat kan geen kwaad. Als je regelmatig last hebt kan dat wel hinderlijk en soms zelfs schadelijk zijn.

De rol van voeding is beperkt. Overgewicht tegengaan en gezond eten om de ontlasting soepel te houden kan helpen om de druk in de buik te verlagen. Hierdoor kunnen klachten van brandend maag zuur verminderen.

Omschrijving

Een andere naam voor brandend maagzuur is reflux. Tussen de maag en de slokdarm zit een sluitspier die ervoor zorgt dat de maaginhoud niet terugkomt in de slokdarm. In geval van brandend maagzuur sluit deze sluitspier niet goed. Hierdoor kan wat van de maaginhoud omhoogkomen in de slokdarm.

Gezondheidseffecten

De maaginhoud is zuur doordat het zich in de maag vermengt met maagzuur. In tegenstelling tot de maag heeft de wand van de slokdarm geen beschermlaag tegen deze zure massa. Als de zure maaginhoud in de slokdarm komt, zorgt dit voor klachten als oprispingen en een brandend gevoel. Vandaar de naam ‘brandend maagzuur’.

Iedereen heeft weleens last van brandend maagzuur, bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Als brandend maagzuur vaak voorkomt is het aan te raden een huisarts te raadplegen. Als de klachten vaak voorkomen kan er namelijk een ontsteking van de slokdarm ontstaan. Als dit jarenlang aanhoudt kan het leiden tot een afwijking van de slokdarm (Barrett-slokdarm), wat weer een verhoogde kans op slokdarmkanker geeft. Dit is echter zeer zeldzaam.

Oorzaken brandend maagzuur

Meestal ontstaat brandend maagzuur doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag niet helemaal goed werkt. Dit kan komen door verhoogde druk op de maag, bijvoorbeeld na het nemen van een zware maaltijd of door overgewicht, zwangerschap of verstopping.

Een verslapping van de sluitspier bij ouderdom kan ook een oorzaak zijn. Daarnaast worden roken, alcohol, koolzuurhoudende drank en voeding (zoals scherpe kruiden, citrusvruchten, ui en vet voedsel) in verband gebracht met brandend maagzuur. Het is alleen niet voldoende bewezen dat het vermijden van deze middelen een gunstig effect heeft. 

Tot slot kan een middenrifsbreuk de oorzaak zijn. Het middenrif is een gespierde plaat die de scheiding vormt tussen borst- en buikholte. Bij een middenrifsbreukje is de opening in het middenrif te groot. Een klein deel van de maag komt dan in de borstholte te liggen. Hierdoor werkt de sluitspier niet meer goed en gaat open staan.

Voedingsadvies

Er is onvoldoende bewijs om een advies te geven over het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Mensen met brandend maagzuur mogen in principe alles eten en drinken. Sommige mensen ervaren wel een invloed van bepaalde voedingsmiddelen op de klachten. 

Wat bij de één de klachten verergert, geeft bij de ander geen problemen. Het is belangrijk dit goed uit zoeken, zodat klachten verminderen. Daarbij is het ook belangrijk dat iemand niet onnodig bepaalde voedingsmiddelen vermijdt. Een diëtist kan hierbij helpen.

Verder is het verstandig om:

  • zware maaltijden of heel vette maaltijden te vermijden. Zware maaltijden verhogen de druk in de maag en vette maaltijden blijven langer in de maag. Hierdoor kunnen klachten verergeren.
  • niet direct na het eten te gaan liggen. In een liggende positie stroomt de maaginhoud makkelijker terug in de slokdarm.
  • verstopping (obstipatie) te voorkomen. Verstopping kan de druk in de buikholte verhogen, waardoor maagklachten kunnen ontstaan. Gezond en vezelrijk eten kan helpen om verstopping te voorkomen. Lees meer tips om verstopping te voorkomen.
  • af te vallen als je overgewicht hebt. Overgewicht kan de druk in de buikholte vergroten. Lees meer over afvallen

De lekkerste kerstrecepten
2 menu's voor jou

Wil je inspiratie voor een kerstmenu waar je helemaal de blits mee maakt? Met onze driegangenmenu's maak je zeker indruk. Ook in vega-variant.