Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met zilvervliesrijst voor extra vezels
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Afslankpillen

Afslankpillen, -poeders en -dranken (vermageringspreparaten) zouden moeten helpen bij het afvallen.

Maar van geen van deze vermageringspreparaten is de werking aangetoond. Sommige middelen kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. 

Omschrijving

Het innemen van afslankpillen, -poeders of -dranken zou een middel zijn om gewicht te verliezen. Deze zogenoemde vermageringspreparaten zijn bij de drogist, apotheek en supermarkt te koop. Ze worden vóór of in plaats van de maaltijd gebruikt. Overigens zijn afslankpillen, -poeders en -dranken iets anders dan maaltijdvervangers. Maaltijdvervangers vallen onder dieetvoeding.  

Werking niet aangetoond 

Het is niet aangetoond dat afslankpillen of andere vermageringspreparaten werken. Er is geen gedegen onderzoek bij mensen gedaan. Het onderzoek dat verricht is naar de werking betreft vrijwel altijd alleen laboratoriumonderzoek of onderzoek bij dieren. In beide gevallen zijn hoge doseringen van bepaalde stoffen gebruikt.   

Soorten vermageringspreparaten 

Er zijn tal van stoffen die als pil, poeder of drank worden aangeboden als afslankmiddel. Enkele voorbeelden zijn:  

  • preparaten met carnitine, chroom of enzymen uit ananas of papaja. Deze zouden het vet of eiwit in het lichaam oplossen. 
  • kruidenmengsels en kruidenthee, die laxerend en vochtafdrijvend zouden werken. 
  • preparaten met algen, lecithine, zeewier of gisten. Deze zouden de schildklierwerking stimuleren, vet oplossen, laxerend of eiwitsplitsend werken. 
  • stoffen die invloed zouden hebben op bepaalde hormonale systemen, zoals lysine, en argininerijke producten die de afgifte van het groeihormoon zouden bevorderen. 
  • stoffen zoals efedrine en cafeïne, die de stofwisseling zouden stimuleren. 
  • stoffen die de vetverbranding zouden stimuleren, zoals appelazijn of Pu-Erh thee. 
  • supplementen met chitosan, dat de opname van vet in de darm zou remmen. 
  • supplementen met CLA, ofwel geconjugeerd linolzuur, dat de vetverbranding zou stimuleren. 
  • zwelmiddelen en vezelpreparaten, zoals guar en cellulose. Deze zwellen op in de maag, waardoor een hongergevoel achterwege zou blijven en afvallen dus minder moeite zou kosten. 

Gezondheidseffecten

Het gebruik van vermageringspreparaten kan in sommige gevallen slecht zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld bij overmatig gebruik van laxerende middelen. Doordat de opname van essentiële voedingsstoffen verstoord kan worden, kan er een tekort aan vitamines en mineralen ontstaan.

Zeker op de lange termijn is er een risico. Afslankpillen en andere vermageringspreparaten worden namelijk niet zo goed gecontroleerd als medicijnen. Er kan dus van alles inzitten. Preparaten met stimulerende middelen zoals efedra zijn inmiddels verboden, omdat ze gevaarlijk zijn.

Online aanbieders

Online worden veel vervalste medicijnen aangeboden. Het gebruik ervan kan ernstige gevolgen hebben. Op www.aanbiedersmedicijnen.nl kan gecontroleerd worden of de online aanbieder betrouwbaar is.

Tip

Alles over afvallen

Het boek 'Alles over afvallen' legt uit hoe je op een gezonde manier blijvend kilo's kunt kwijtraken, zonder dat daar een dieet aan te pas komt. Inclusief menusuggesties, 40 recepten en uitgebreide calorietabel.

Bekijk het boek